Празнуваме Деня на Земята: С какво бельо ще пощадите планетата и портфейла си?

Празнуваме Деня на Земята: С какво бельо ще пощадите планетата и портфейла си?

22 април 2024 г.
Как да изберемЗа бельотоТренди

Nikola Herčíková

Главен редактор

Екологията и устойчивостта са сериозна тема през последните години. Знаете ли, че дори купувайки правилното бельо и дрехи, можете да допринесете за опазването на природата?

Знаете ли какво е въглероден отпечатък?

Това е количеството изпуснати парникови газове, изразено в CO2 еквиваленти. Всеки от нас оставя следа след себе си. И тъй като на състоянието на нашата планета започна да се обръща много внимание през последното десетилетие, много компании се опитват да сведат до минимум въздействието на бизнеса си и производството си върху природата. Емисиите от шивашката промишленост съставляват приблизително 5% от общите емисии, а точният въглероден отпечатък на различните текстилни изделия варира в широк диапазон въз основа на широк набор от фактори.

Поинтересувайте се от материалите и производствените процеси

В интернет и магазините можете да попаднете на много продукти, които се гордеят с различни сертификати, специфични производствени процедури или етикет "зелен" продукт. И така, какво бельо да изберете? Заедно ще хвърлим светлина върху устойчивите модели.

SUPIMA памук

Редкият памук се отглежда изключително в САЩ и само в около петстотин семейни ферми. Процесът на отглеждане на това уникално растение се предава от поколение на поколение. Фермерите полагат максимална грижа за поддържане на здравословно качество на почвата и водата, което е много важно по време на отглеждането. Самите памучни влакна SUPIMA са с до 35% по-дълги от класическите памучни влакна и до два пъти по-здрави. Отличават се с висока мекота и еластичност. Отлично запазват първоначалния си цвят дори след многократно изпиране.

Именно от тази фантастична тъкан специалистите на Astratex създадоха за вас колекцията SUPIMA SUPERLIGHT. 

Менструални бикини и бански костюми

По темата за устойчивостта не може да се подмине и хитът от последните години: менструалните бикини. Те не само са удобни, но и улесняват живота на хиляди жени, решили да ги пробват. Изглеждат като обикновени бикини с различни кройки. В сравнение с класическите помощни средства за менструален цикъл, те предлагат устойчива алтернатива, която щади не само природата, но и вашия портфейл. При правилна грижа ще ви служат много години, поради което първоначалната инвестиция си струва много. Можете да прочетете нашата статия по темата за менструалните бикини.

Знаете ли, че има и менструални бански? За разлика от бикините, те не заместват напълно менструалните средства при обилно кървене. Но служат като чудесен аксесоар, за да се чувствате уверено и удобно във водата през вашите дни. Можете да ги носите самостоятелно по време на очакване на менструация или в началото и в края на цикъла.

Естествено боядисани тъкани

В миналото за боядисване на тъкани са използвани предимно естествени багрила и пигменти. Някои производители на бельо и облекло също постепенно се връщат към това. Открийте например EARTH COLLECTION от марката DORINA. За създаването ѝ са използвани качествени естествени материали като модал и Tencel™, дантелената шарка е вдъхновена от цветя. За оцветяване се използва естествено получена боя от зеленчуци, корени, листа, дърво, цветя и плодове. Благодарение на избраните материали и технологии, бельото е изключително удобно и подходящо дори за много чувствителна кожа.

Щадящо производство

В Astratex знаем, че комфортът е на първо място, затова сме подготвили за вас гама от изключително удобно бельо, което е чудесно за ежедневно носене, излежаване у дома или дори за спане. Ще откриете приятни бикини с класически кройки, както и прашки и семпли неподплатени сутиени тип ламбада. Бельото се шие в Италия, а по време на производството му се изразходва по-малко електричество и вода с оглед на запазване на планетата, благодарение на висококачествените машини и щадящите производствени процеси.

Екологичният бамбук

Познавате ли бельото от бамбук? Ако не, е време да поправите това. Бамбукът притежава отлични свойства и въпреки че е изключително твърд, бельото от неговите влакна е меко и много удобно. Освен това е еластичен и мекотата му почти се равнява на тази на коприната. Той отлично абсорбира влагата и е до четири пъти по-абсорбиращ от памука. Черешката на тортата е способността му да поглъща неприятните миризми заедно с антибактериалните му свойства. Но преди всичко бамбукът е перфектен възобновяем ресурс благодарение на невероятно бързия си растеж (до 1 метър на ден). При отглеждането му не се използват пестициди или изкуствени торове, а влакната се обработват без химикали. 

Повече за бельото от бамбук можете да прочетете в нашата статия

Означение Oeko-Tex®

Oeko-Tex® е един от най-известните сертификати в света. Използва се за идентифициране на текстил, който е тестван за наличие на вредни вещества. Ако намерите този знак на етикета от производителя, това означава, че при производството не са използвани химикали, продуктът е напълно безопасен и безвреден. Тъканите с това означение се произвеждат внимателно и с отговорност към природата. Тестовите критерии за стандарта Oeko-Tex® постоянно се затягат и коригират въз основа на най-новите научни познания.