Обичате ли движението? Спортното бельо ще се погрижи за вас, отблагодарете му се със специална грижа.

Обичате ли движението? Спортното бельо ще се погрижи за вас, отблагодарете му се със специална грижа.

17 юли 2023 г.
За бельото

Karolína Marvánková

Редактор

Искате спортното облекло да ви служи възможно най-дълго със своите функционални свойства, заради които го обичате? Не го перете с останалото бельо, отделете му специално внимание. Всъщност, това не е нещо трудно, достатъчно е да се придържате към няколко основни правила.

В пералнята или на ръка?

Прането на ръка няма да съсипе нищо, но повечето перални имат кратка нежна програма за отстраняване на следите от пот и леки замърсявания. Температурата никога не бива да надвишава безопасните 40°C. Не прекалявайте и с изцеждането, синтетичните материали съхнат много бързо. Изберете по-ниски обороти, максимум 600. Може да използвате сушилнята, но за предпочитане наопаки и на ниска температура. Функционалните материали обаче изсъхват почти веднага, така че можете да им направите по-добра услуга, като ги сушите свободно.

Прах за пране? Не, по-добре гел.

При всички случаи използвайте течен препарат - гел. Прахът за пране може да не се разтвори идеално при кратка програма с по-ниска температура. Но по-добре забравете омекотителя, защото той намалява функционалността на материята, прави филм и не й позволява да диша оптимално. В идеалния случай използвайте специален гел за пране на спортни дрехи или, ако имате само обикновен препарат, вижте състава, не трябва да съдържа ензими и избелващи вещества. Те разрушават еластичността на влакната при често пране.

Изберете своите любими спортни сутиени с клик върху снимката.

Снабдете се с кошничка за пране на бельо

Поставете в нея любимия си спортен сутиен и ще сте сигурни, че той няма да се повреди, както и че той няма да повреди останалото пране, например с телените копчета. Освен кошничката за пране на бельо, можете да използвате и торбички за пране. В тях можете да перете най-фините спортни модели.

Това е единственият начин да се насладите на всички предимства на спортното бельо. И от време на време просто го сменете с ново. Това важи най-вече за спортните сутиени. Тяхната роля е да предпазват гърдите ви от увреждане. Ако планирате да си купите нов сутиен, не пречи да прегледате на какво да обърнете внимание.

Каква е интензивността на движенията ви?

От каква опора се нуждаете, за йога или за бягане? Колкото по-висока е степента на натоварване на тялото, от толкова по-висока степен на опора имате нужда. Това означава, чу сутиенът прибира гърдите към тялото и не им позволява да се движат.