Как да разпознаем правилно пасващият сутиен?

Как да разпознаем правилно пасващият сутиен?

10 август 2023 г.
Как да изберем

Karolína Marvánková

Редактор

Носите ли правилния размер сутиен? Повечето от вас вероятно ще кажат да, но изследванията показват, че около 80% от жените не носят размера, който трябва да носят! Как обаче да разберете кой размер е правилният?

Изборът на размер на сутиена започва с измерванията. Използвайте шивашки сантиметър за целта. По време на измерването трябва да е опънат, но не трябва да е отпуснат. Освен това винаги обръщайте внимание дали е в хоризонтално положение. За да определим размера, трябва да знаем гръдната обиколка през бюста и под бюста.

Гръдната обиколка се измерва в най-широката част на гърдите, по правило при жените това е през зърната. Следващото измерване, обиколката под бюста, трябва да се измери точно под бюста. След като сме взели мерките, направени по този начин, лесно можем да намерим правилния размер сутиен. Всичко, което трябва да направите, е да намерите съответния размер от дадения производител в таблицата с размери. Но със сутиен, който вече имаме у дома например, как да разберем, че наистина стои така, както трябва? Записахме няколко съвета за вас, как лесно да разпознаете сутиена, който стои правилно.

Обиколка на сутиена

Въпреки че на пръв поглед не изглежда така, правилно избраната обиколка на сутиена играе много важна роля. Именно тя трябва да поеме по-голямата част от тежестта на гърдите, а не презрамките, както често си мислят хората. Ако обиколката е голяма, тя не може да изпълнява правилно функцията си и тежестта на гърдите пада точно върху презрамките - това може да причини болки в раменете, синини от презрамките и не на последно място гърдите в такъв сутиен нямат формата, която трябва да имат. Правилно избраната обиколка трябва да приляга плътно към тялото, но трябва да е достатъчно свободна, за да ви позволява да дишате свободно.

Отляво: обиколката на сутиена е ниско, малка обиколка на сутиена, обиколката на сутиена е прекалено нагоре

Astratex съвет:

Болките в раменете също могат да бъдат сигнал, че нещо със сутиена не е наред. Те често се дължат на неподходящо избрана (голяма) обиколка на сутиена. Тежестта пада върху презрамките, което в крайна сметка може да причини значителна болка в раменете (особено ако жената е с по-голям бюст).

Голяма и правилна обиколка на сутиена

Задната част не трябва да бъде на отстояние повече от три пръста от тялото. Задната част трябва да е под прав ъгъл спрямо ръцете, така че закопчаването да е на същата височина като предната част на сутиена. При никакви обстоятелства задната част не бива да се измества нагоре! Това е ясен знак, че обиколката е твърде голяма.

Презрамки

По-голямата част от тежестта на гърдите трябва да пада върху обиколката на сутиена, а не върху презрамките. Така че презрамките никога не бива да се впиват! В същото време, разбира се, те не трябва да се смъкват. За щастие, при по-голямата част от сутиените дължината на презрамките е регулируема, така че трябва само да ги скъсите или удължите според нуждите.

Astratex съвет:

Размерите на чашките намаляват (или се увеличават) пропорционално на размера на обиколката. Следователно чашката B е по-малка за обиколка 70, отколкото за обиколка 80, и следователно сутиен 65D има приблизително същия размер чашка като 70C и 75B и т.н. Така че, ако пробвате например сутиен с размер 75B и чашката е точно за вас, но имате нужда от по-малка обиколка, трябва да увеличите размера на чашката с по-малката обиколка. Правилният размер, който трябва да изберете, е 70C.

Чашки

Един от сигналите за неправилен размер на сутиена може да бъде така наречената преливаща гърда, когато твърде малка чашка не побира цялата гърда, след което тя прелива и създава неприятна издутина. Може обаче да се появи и обратният проблем. Ако чашката е твърде голяма, краищата й са на отстояние от гърдите, сутиенът се свива и се събира по различен начин при движение. Ако размерът е избран правилно, чашката трябва да копира линията на гърдите и да ги следва естествено – така че не трябва да се впива никъде, но и да не е на отстояние.

Големи чашки

Правилен размер на чашките

Малки чашки

Банели

В предната част на сутиена не трябва да влиза повече от един пръст под банела. Ако вдигнете ръцете си нагоре, правилно избраният сутиен винаги ще остане на едно и също място. В предната част не трябва да се повдига над гърдите!

Задачата на банелите е да дават опора на гърдите. За да изпълняват правилно тази своя функция, банелите трябва да обгръщат гърдите, а не да се впиват в тях. Краят на банелите трябва да е под мишниците. Трябва също така да се внимава банелите в предната част на сутиена, където се свързват чашките, да прилягат плътно към тялото. Тази част от сутиена не трябва да стърчи, но не трябва и да притиска прекалено.