Размерът има значение: Как да изберем правилния размер бански?

Размерът има значение: Как да изберем правилния размер бански?

16 март 2023 г.
Как да изберемБански

Nikola Herčíková

Главен редактор

Изборът на правилния размер е важен не само, когато купувате сутиени и бикини. Еднократно взимане на мерките обаче не е достатъчно, защото женското тяло непрекъснато се променя. Вижте как да вземете мерките си правилно и как да се грижите за избрания от вас бански, така че да му се радвате за по-дълго.

Всяка кройка е различна

Много често срещана грешка е да си мислите, че ако се измерите веднъж, сте приключили. Освен че тялото ви се променя на месечна база, то кройката на бельото също е от значение. Особено при сутиените. Някои кройки могат да ни паснат в различни размери. Например, ако стандартно носите подплатени сутиени в размер 90/D, то по всяка вероятност подходящия размер неподплатени сутиени за вас е 90/C. Ето защо е необходимо да се избира внимателно.

DORINA, Дамски цял бански костюм Ibadan (Код: D1775MI1_BK1), Дамски бански костюм от две части Ibadan (Код: D1773MI1_BK1_sada)

Правилно мерене стъпка по стъпка

НАШИЯТ СЪВЕТ:

Таблиците с размери са различни за всеки продукт, така че винаги следвайте таблицата на конкретния модел сутиен. Ние използваме стандартни европейски размери в нашите таблици.

СТЪПКА 1: Мерене на бюста

🩱 Вземете мерките си или без сутиен, или с обикновен неподплатен памучен сутиен, който не свива гърдите.

🩱 След това измерете гърдите в областта на зърната. Отново се уверете, че метърът е на еднаква височина по цялата обиколка и че можете да дишате удобно, без метърът да ви стяга.

СТЪПКА 2: Мерене под бюста

🩱 Измерете обиколката под бюста. Дръжте метъра на еднаква височина по цялата обиколка. При измерване издишайте и извадете 2 до 3 см от крайната стойност.

🩱 Първата измерена стойност ще ви покаже каква обиколка на сутиен да купите (напр. 85), а втората стойност ще покаже размера на чашката (напр. C).

СТЪПКА 3: Обиколка на талията

🩱 Измерването на талията е особено важно, когато става въпрос за бикини с висока талия, цели бански костюми и бодита.

🩱 Винаги измервайте обиколката на талията в най-тясната част на торса, обикновено точно над пъпа.

СТЪПКА 4: Обиколка на ханша

🩱 Сложете класически бикини или прашки, не използвайте шорти или стягащо бельо.

🩱 Застанете пред огледалото и се уверете, че измервате обиколката на ханша си в най-широката част.

🩱 Най-добре е да имате втори човек, който да гарантира, че метърът е позициониран правилно и хоризонтално.

Esotiq, Дамски бански костюм от две части Peniche Blue (Код: Peniche40743_sada)

Съвети за таблици с размери

Ние използваме стандартни европейски размери в нашите таблици. 

За някои видове бански костюми не се използва класическо номериране, а размери S (малък), M (среден), L (голям), XL (много голям) и т.н. Винаги проверявайте таблицата, за да видите кой размер е препоръчителен за вашите мерки.

Ако имате голяма разлика в размера на долната и горната част на тялото си, по-добре се опитайте да комбинирате долнище и горнище от различни модели бански костюми. Банските с възможност за регулация на размера са хит, особено банските с връзки. С връзките можете лесно да регулирате както обиколката на горнището, така и размера на долнището.

Maaji, Дамски бански костюм от две части Maaji Stone Blue Gliter (Код: 3461SBR001_sada)

Как да поддържаме качеството: правилна грижа за банските костюми

☀️ Преди първото носене

Изперете банския в хладка вода и го оставете да изсъхне в хоризонтално положение. Подплътете чашките с кърпа или хавлия, за да запазят формата си.

☀️ Какво да правите с мокрия бански?

При пренасяне го увийте добре в хавлиена или памучна кърпа. В найлоново пликче хлорът и солта по-лесно ще проникнат във влакната и могат да ги унищожат. След като се приберете у дома, моментално разопаковайте банския. 

☀️ Редувайте няколко бански 

Знаете ли, че трябва да смените поне два бански, ако ще прекарате целия ден по бански? Ако имате само един, определени зони и части от банския могат да останат мокри през целия ден. Това не е добре нито за вашата кожа, нито за материята на банския костюм. 

☀️ Сложете слънцезащита, преди да се облечете

Слънцезащитните кремове, спрейове и масла оставят по банските трудни за отстраняване петна. Обличайте банския чак след като се намажете и оставите слънцезащитния крем да попие добре. При нанасяне на слънцезащитен лосион по време на носене на бански, винаги отгръщайте част от банския, намажете кожата и върнете плата пак на мястото му.

☀️ Пране, гладене и сушене

След всяко носене изпирайте банския в чиста вода и сапун с неутрално pH. Не използвайте омекотител, защото той има негативен ефект върху еластичността на влакната. Най-добре е да сушите банския на проветриво място в хоризонтално положение. Избягвайте сушилни и радиатори, не гладете банските. Директното излагане на високи температури нарушава структурата на материята и цвета.

☀️ Какво да правим с петната? 

Поръсете сода за хляб директно върху петното. Оставете да действа известно време и отмийте. Няколко капки бял оцет, добавени към вода, също могат да помогнат. Но внимавайте с количеството, за да не повредите цвета на тъканта.

Etna, Плажно парео Vivien (Код: Vivien_pareo)